händer med engångshandskar

Skydda dig och andra med bra hygienrutiner

När covid-19 pandemin spred sig över världen som en löpeld i början av år 2020 var det mycket som förändrade sig för många människor. Vissa länder gick in i hårda lockdowns medan andra hade restriktioner, och hemmajobb och studier blev det nya normala.

Även synen på hygien förändrades. Idag finns det till exempel hundratals videos med titlar som ”Så tvättar du händerna” och ”Rätt sätt att använda munskydd på”, vid sidan av många praktiska tips på hur du kan motionera hemma eller vad du kan göra på fritiden. Idag kommer det alltfler rekommendationer att använda skyddsutrustning och hygienartiklar för att skydda både dig själv och andra från smitta, och du kan till exempel köpa engångshandskar till jobbet och hemmet. Det gäller dock att använda dem rätt och att ha bra hygienrutiner som verkligen fungerar.

Engångs är engångs

Den brittiske mästerkocken Gordon Ramsay är mest känd för sina tv-program och hetsiga temperament men det är också viktigt att komma ihåg att han driver restauranger i Michelin-kategorin och är enormt kunnig. För Ramsay har renlighet alltid varit nummer ett eftersom matförgiftningar framförallt orsakas av dålig hantering av råvarorna och bristande hygien i köket. För Ramsay är engångshandskar fantastiska om de används rätt, men han har också förbjudit dem många gånger när han sett att personalen inte använder dem som de är ämnade. Utbildning är därför A och O när du använder handskar, masker eller handdesinfektionsmedel så att varken du eller din omgivning smittas. Ett munskydd ska till exempel bäras över både mun och näsa, och du ska ha det på hela tiden. Det finns dessutom olika sorter, där klassiska ”kirurgmunskydd” enbart skyddar dem omkring dig medan ”FFP2”-masker även ger bäraren skydd.

Tänk också på vad du tar i med händerna. Dörrhandtag, räcken och matvarukorgar hanteras dagligen av hundratals människor och är kända smitthärdar. Ha därför gärna med dig en liten flaska handdesinfektionsmedel i fickan och/eller våtservetter som du kan torka av ytor med. Det tar bara några sekunder och minska riskerna för alla möjliga saker, inklusive coronavirus, förkylningar och vinterkräksjuka.