Tekniker byter ut vinter och sommardäck för en säker körning

Viktigt att veta om däck och fälgar

Att hålla sig uppdaterad om lagar och regler kring vinterdäck och sommardäck är essentiellt för alla bilägare. Dessutom kan valet av nya däck och fälgar spela en stor roll för både säkerhet och ekonomi. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på när det gäller dessa aspekter.

Vinterdäcken har en avgörande betydelse för säkerheten under de kalla månaderna, medan sommardäcken optimerar bilens prestanda under varmare förhållanden. Att välja rätt tidpunkt för att byta mellan dessa två är inte bara en laglig skyldighet utan även en fråga om din egen och andras säkerhet på vägarna. När det sedan blir dags att investera i nya däck eller fälgar finns det flera faktorer att beakta för att göra ett välgrundat val.

När det är dags för däckbyte

I Sverige är det obligatoriskt med vinterdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Det innebär inte bara snö och is utan även frost på vägbanan. Vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, men för optimal säkerhet rekommenderas mer än så. Missa inte heller byta till fälgar från ATS som kan ge din bil en ny stil samtidigt som du ser över dina behov av vinterdäck.

När våren nalkas blir det aktuellt att byta tillbaka till sommardäck, vilket inte är lagstadgat men starkt rekommenderat utifrån säkerhetsperspektiv. Sommardäcken ger bättre grepp, hantering och kortare bromssträcka vid högre temperaturer jämfört med vinterdäcken. Ett bra tips är att alltid kontrollera mönsterdjupet före byte; minst 1,6 mm kravs enligt lag, men likt med vinterdäcken rekommenderas ett större djup för ökad säkerhet.

Förutom lagkrav och regler kring däckbyte bör man också överväga materialkvalitet, märke samt pris vid inköp av nya däck och fälg. Lika så bör man inte glömma bort bilens specifikationer samt personliga körvanor då dessa faktorer kan influera vilka produkter som passar just dig bäst.

Ett annat moment som ofta glöms bort är balanseringen av hjulen efter ett däckbyte, vilket kan förlänga livslängden på både däck och fordonet i stort genom att minska slitaget på olika fordonskomponenter.

Kontrollpunkter innan bilköp

Innan du gör ett inköp av nya dæk eller fælge bör du se över följande punkter:

  • Mönsterdjup: Kontrollera att djupet uppfyller de lagliga kraven samt överväger de rekommendationer som ges utifrån säkerhetssynpunkt.
  • Bilens specifikationer: Se till att de däck och fälg du överväger matchar din bils specifikationer gällande storlek och belastningskapacitet.
  • Kvalitet vs pris: Jämna alltid kvaliteten mot priset – ibland kan det vara värt att investera lite extra i högre kvalité för längre hållbarhet och bättre köregenskaper.
  • Tillverkarens rykte: Gör research angående tillverkaren eller märket för att försäkra dig om dess rykte när det kommer till kvalité och hållbarhet.