farlig bilist

8 sätt att undvika trafikböter när du kör bil

Det sägs att det finns två typer av människor i denna värld: de som har gjort en trafikförseelse och de som antagligen kommer att göra det. Möjligheten att få en böter finns alltid, speciellt om du ibland skarvar med reglerna, men du kan vidta åtgärder för att minska dina chanser. I den här artikeln presenteras 8 sätt att undvika trafikböter så att du kan hålla dig säker på vägarna, och som gör dig till en bättre bilist.

1. Följ alltid trafikreglerna

Det kan tyckas onödigt att upprepa detta, men det är ett av de första sätten att undvika trafikförseelser. Följ alltid trafikreglerna och var särskilt uppmärksam om du kör i ett främmande land eller en region där saker och ting fungerar annorlunda än vad du är van vid hemma. Om du inte kan dem utantill ännu, gör det en vana att läsa på om skillnaderna innan du reser.

2. Kör inte för fort

Hur självklart det än kan tyckas är det många som sätter hastigheten högre än säkerheten. Detta är ingen bra idé på alla vägar, men det är särskilt farligt på grusvägar eller i dåligt väder, speciellt på vintern. Sakta ner när det behövs och se till att du alltid har kontroll över ditt fordon.

3. Ta hand om din bil

Ett av de enklaste sätten att undvika böter är att se till att din bil är i gott skick. Om den är sliten, ta hand om den eller gör dig av med den – låt dig inte frestas av att spara pengar på reparationer till priset av juridiska problem senare.

4. Var extra uppmärksam för gångtrafikanter och cyklister

Fotgängare och cyklister är de mest utsatta trafikanterna och behöver därför extra uppmärksamhet. Var alltid uppmärksam när du ser eller hör dem på vägarna i närheten av din bil – riskera inte att skada en annan människa bara för att spara några minuters tid. Tänk på att de inte syns lika väl som bilarna med sina ljus. De är dessutom extra sårbara eftersom de inte har samma skydd som du har i din bil.

5. Kör aldrig trött

Alla förare har gjort den här erfarenheten: ett ögonblick kör du bara bra, men sedan helt plötsligt är du framme. Du minns inte riktigt resan och hur du kom dit. Detta beror oftast på att man kört när man har varit trött, och då kan hjärnan ”zona” ut. Det kallas ibland för mikrosömn, men kan få dödliga konsekvenser. Därför ska du alltid se till att sova ut ordentligt innan du sätter dig framför ratten.

6. Var artig mot dina medtrafikanter och undvik bråk

Vägen kan vara en stressig plats. Människor har ofta bråttom och försöker köra om dig, eller så är de inte uppmärksamma när de pratar i telefon under körning – allt detta kan göra dig arg. Men ilska är ingen ursäkt för att bryta mot uppförandereglerna; var artig men bestämd mot dina medtrafikanter och gör ditt bästa för att inte skapa onödiga bråk. Det är lätt att gå ifrån irritation till att själv vara den som bryter mot reglerna och stör. Håll dig lugn i trafiken.

7. Var inte ute i sista minuten

Du har säkert hört historien förut: någon har bråttom och ökar farten på vägen till eller från jobbet. Men detta slutar med att de stoppas av polisen och får böter för att de har kört för fort. Om du är ute i god tid behöver du inte stressa och kan därför undvika denna typ av böter. Detsamma gäller när du ska leta efter parkering, vilket tar oss till nästa punkt:

8. Planera alltid in tiden det tar att hitta parkering

Det kan vara mycket frustrerande när du letar efter en parkeringsplats och inte hittar något ledigt, och felaktig parkering ger ofta böter. Men om du planerar din resa väl borde det inte hända så ofta. Om det är möjligt, åk tidigt eller parkera längre bort och promenera sista biten. Om du vet att det kommer ta tid att hitta parkering kan du överväga att åka kommunalt.

Nu har du några olika sätt att undvika trafikböter. Vi hoppas att du har funnit informationen i den här artikeln användbar och att du i fortsättningen är säker i trafiken. Kör försiktigt!