Därför väljer fler att gravsättas utan ceremoni

Allt fler vill inte ha någon formell begravning. Detta är en trend som kommit under det senaste tio åren. Men oavsett vad din anhörige vill är det viktigt att hitta en stöttande begravningsbyrå som kan hjälpa dig genom processen.

Förr var det i princip bara begravningar i Svenska kyrkan som gällde. Men detta har kommit att bli något som allt färre väljer att göra. Anledningarna till att begravningsgudstjänster väljs bort är många. Numer är det till och med många som vill begravas helt utan ceremoni och endast gravsättas. Det viktiga när det kommer till begravningar är att välja en begravningsbyrå som kan erbjuda olika alternativ. Exempelvis är Fjällmans begravning ett bra val. Du kan ta kontakt med begravningsbyrån via https://fjallmansbegravning.se/ om du är intresserad av deras hjälp.

Var tydlig med begravningsbyrån

Det är möjligt att ta kontakt med begravningsbyrån dygnet runt. En begravning är en stor grej och därför ska du verkligen välja begravningsbyrå med omsorg. Det är betydelsefullt att redan från början ta upp med begravningsbyrån hur begravningen ska ske. Då blir allt kring begravningen enklare och du slipper bekymmer.

Allt fler väljer bort ceremonier

De senaste åren har faktiskt andelen begravningar utan ceremoni fyrdubblats. Det handlar ofta inte om att den avlidne saknar anhöriga. Sverige är faktiskt unikt när det kommer till att avfärda ceremonier i samband med en begravning. Mycket handlar om att svenskar är väldigt individuella och kan ta beslut utan att de runt omkring har en stark religiös tro eller traditionsbundna invändningar. Om en avliden har önskat att begravas utan ceremoni respekteras detta i de allra flesta fall av de anhöriga. Det är många som exempelvis bara önskar att få sin aska spridd i havet.

Gravsättning

Men oavsett om en avliden väljer bort ceremonin eller inte måste kroppen enligt Skatteverket gravsättas inom en månad efter dödsfallet. En person kan antingen kremeras eller begravas i jord. Allt sådant kan du få hjälp med av begravningsbyrån du har valt. De kan svara på alla frågor som du kan tänkas ha. Du kan även få så mycket eller lite hjälp som du önskar av din begravningsbyrå.